logo

HANDICAPBOLIGER MÅRSLET

Rammen for det gode liv hænger tæt sammen med et godt udemiljø. Områder der på én gang skaber sociale mødesteder, inviterer indenfor og danner små hyggelige miljøer. I det grønne kan man dufte urterne, se farverne skifte hen over året og opleve sanselige strukturer og former i landskabet.

Dette er også udgangspunktet for udviklingen af landskabet til 28 nye handicapboliger beliggende i Mårslet. Her skaber den grønne ramme omkring det ny boligområde en markant og smuk entré til området, og er i høj grad med til at skabe en stemning af at være hjemme og føle sig velkommen. Visionen er at skabe et landskab, der på én gang kræver et minimalt vedligehold og samtidigt skaber en markant frodighed af blomster, sommerfugleliv og variationer hen over året. Samtidig danner den grønne ramme en landskabelig kontrast til det mere styrede nærmiljø omkring boliger og fælleshus. Også her er der dog fokus på et varieret og sanseligt landskab, med blomstrende og spiselige buske, der både giver læ og afskærmning omkring de fælles og private terrasser, og samtidig skaber et hav af sanseindtryk for beboerne, samt højbede i robuste egesveller på den centrale fællesplads, hvor der plantes farverige stauder, og hvor der endda er mulighed for selv at dyrke urter og grøntsager.

Områdets overordnede struktur består, ud over det grønne landskab, af et markant hovedstrøg, der samler og skaber intensitet mellem de 5 bygningsenheder på grunden. Strøget strækker sig fra ankomstarealet i øst til det åbne græslandskab med frodig frugtlund i vest. Omkring de 5 bygningsenheder etableres desuden flere opholdsarealer i form af fælles og private terrasser, og et oplevelsesrigt stisystem slynger sig igennem bebyggelsen og byder på forskellige aktivets- og opholdsmuligheder i tilknytning til stierne. Nord for bebyggelsen ligger et frodigt bakkelandskab med høje græsser og forskellige frugttræer, der, som en del af den landskabelige grønne ramme, er med til at skabe en høj grad af biodiversitet i området, og hvor både beboere, personale og byens borgere kan gå på en sanselig opdagelse.

Project Details

Client: Aarhus Kommune

Date: 2019

Arkitekt: SAHL Arkitekter/Rambøll
Ingeniør: COWI