logo

SENIORBOFÆLLESSKAB RINGKØBING K

Sammenlignet med tidligere generationer er fremtidens seniorer foranderlige. De lever i den såkaldte ’tredje alder’, og er raske og aktive i mange år. Både for de seniorer der har appetit på mere liv, og for dem der har brug for at mærke livet igen, rummer bofællesskabet som boligform mange potentialer. Naturbydelen, Ringkøbing K, er et oplagt sted til at indfri disse krav, og til at udvikle et seniorbofællesskab, som kan skaleres til andre steder i landet.

Med placeringen i Naturbydelen er dette bofællesskabs sammenhængskraft ”naturen”. Derfor er naturen omdrejningspunkt for det arkitektoniske koncept. Den særegne natur trækkes derfor hele vejen ind i centrum af bebyggelsen og skaber nærhed mellem menneske og natur. Arkitekturen skaber læ, bryder vinden og skaber de gode solskinspladser – mens landskabet inviteres endnu længere ind, så det også bliver aktivt i hverdagen, indtager kantzonerne, urtepotterne og selv parkeringszonen anlægges som et landskabeligt element i naturen.

Det klassiske store rum til fællesskab i seniorbofællesskaber er brudt ned i mindre fællesskaber. Det giver ikke alene plads til, at der i hverdagen udfolder sig forskellige fællesskaber samtidig, men også at der over tid opstår nye former for fællesskaber. De spredte fællesfunktioner er altså styrende for disponeringen af projektet, hvor alle boliger er tæt integreret i fællesskabets faciliteter. Hverdagsfunktioner som parkering, hoveddøre, postkasser, skraldesortering og vasketøj skaber destinationer, som skaber møder og dermed relationer. Disse nødvendige hverdagsfunktioner er visuelt og fysisk tæt forbundne med stimulerende rum for aktivitet, dette er med til at skabe uformelle møder mellem beboerne.

Project Details

Client: Realdania By og Byg

Date: 2019

Vundet konkurrenceforslag. Projektering og udførsel: 2018-2020
Entreprenør: Jens Jensen Murer- og Entreprenør A/S
Arkitekt: Aart Architects
Ingeniør: Tækker Rådgivende Ingeniører
Proces: Gemeinschaft